Belo meso postalo luksuz

Bez autora
Mar 08 2011

Pad potrošnje mesa na tržištu za petinu uticao je na pojeftinjenje svinjskog mesa za oko 10 odsto, dok je istovremeno najtraženije i ujedno najjeftinije pileće ovih dana poskupelo za više od 30 odsto! Tako se cene tih vrsta mesa polako približavaju jedna drugoj. Trenutno, kilogram svinjskog buta u radnjama je od 380 do 420, a piletine oko 260, mada se u pojedinim trgovinskim lancima prodaje i po 300 dinara. Približavanje cene piletine i svinjetine stručnjaci tumače kao trenutnu pojavu, jer je, kažu, „tražnja za pilećim mesom stalna, dok je kod skupljeg svinjskog smanjena“. Uzrok naglog poskupljenja pilećeg mesa je veća potražnja za tom kategorijom mesa.

Belo meso postalo luksuz Pad potrošnje mesa na tržištu za petinu uticao je na pojeftinjenje svinjskog mesa za oko 10 odsto, dok je istovremeno najtraženije i ujedno najjeftinije pileće ovih dana poskupelo za više od 30 odsto!

Tako se cene tih vrsta mesa polako približavaju jedna drugoj.

Trenutno, kilogram svinjskog buta u radnjama je od 380 do 420, a piletine oko 260, mada se u pojedinim trgovinskim lancima prodaje i po 300 dinara.

Približavanje cene piletine i svinjetine stručnjaci tumače kao trenutnu pojavu, jer je, kažu, „tražnja za pilećim mesom stalna, dok je kod skupljeg svinjskog smanjena“.

- Uzrok naglog poskupljenja pilećeg mesa je veća potražnja za tom kategorijom mesa - smatra Nenad Budimović, savetnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS.

- U prilog tome ide i smanjena potražnja za svinjskim mesom.

Ipak, dodaje Budimirović, veoma je čudno da je pileće meso za tri-četiri dana poskupelo sa 180 i 190 na 260 dinara za kilogram, a pileći file sa 450 na 520, a u nekim trgovinama i 570 dinara, pa može da se razmišlja i o visini trgovačkih marži u maloprodaji, jer su razlike od 50 dinara u pojedinim maloprodajnim objektima.

Šta se to dogodi u roku od pet dana da dođe do takvog poremećaja, osim da je veća potražnja iskorišćena za veće marže.

- Pileće meso se sve više troši, jer je još jeftinije od drugih vrsta mesa, a naročito od junećeg i telećeg, lakše se priprema, i zauzima značajno mesto u domaćoj potrošnji - objašnjava Budimović.

U poslednjih godinu dana živinari posluju sa velikim gubicima, većina firmi je blokirana i prezadužena.

Neke su već stavile katanac na vrata, a neke su sravnile sa zemljom objekte na svojim farmama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik